Jedna od posebnosti Beograda je i to što se nalazi na ušću dve moćne reke. Ponekad mi se čini da je Sava ipak više “beogradska” iz perspektive naših sugrađana. Dunav je kao neki stranac koji dođe i “ukrade” nam Savu.

Po toj nepisanoj podeli, Dunav nekako pripada Zemuncima, jer kada sa njima razgovarate, jedna od najvažnijih odrednica Zemuna je baš Dunav. I to mnogo više nego što Sava znači prosečnom stanovniku Beograda.

A zašto je tako, jasno nam je svaki put kada se prošetamo centrom Zemuna i dođemo do Zemunskog keja. Prostranstvo pred nama i spokoj reke, sa jedne strane, i vrlo živ kafanski život, sa druge. Šarmantno i sve privlačnije svim onima željnim dobre atmosfere i ukusne hrane.

Šetnjom kejom vrlo lako dolazimo do tačke koja je uvek živa. Restoran-splav NEW MARINERO. Nekad poznat kao mesto za kasne noćne izlaske, a danas kao prostor koji je posećen ceo dan.

Ovaj restoran osvaja nenametljivošću i kulturnom ležernošću. Kako je bilo vreme za subotnji ručak i pošto smo na vodi,  ja sam se odlučio za  jedan od najpopularnijih specijaliteta ovde – lignje na žaru.

Kada se lignje spomenu, kod nas je najrasprostranjenija varijanta pržena u ulju, koja manje više pokvari pravi ukus i učini ih poluneprijatnim za beskonačno žvakanje. Baš takva priprema odbija mnoge od ovih morskih plodova jer ih nisu probali drugačije.

Ja jesam, i to danas, na ovom mestu. Jednostavno, ukusno i bez suvišnog ulja u kombinaciji sa blitvom i krompirom. Današnji ručak je opet potvrdio pravilo da najjednostavnije kombinacije, kada se pripreme na pravi način, ne mogu biti nikako greška.

newmarinero.rs
Kej oslobodjenja 11a Zemun

Ukoliko imate iskustvo sa ovim proizvodom ili uslugom, ostavite komentar i ocenite u nastavku, jer na kraju godine biramo najbolje

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica6 zvezdica7 zvezdica8 zvezdica9 zvezdica10 zvezdica
8,35trenutna ocena
Loading...

Privacy Preference Center