U današnje vreme mnogo, mnogo toga nam dolazi iz Kine. Od monitora u koji sada gledam, tastature na kojoj pišem, telefona koji upravo zvoni… I to je samo mali spisak onog što mi je trenutno najbliže. Ako bi se posvetili dubljoj analizi šta je sve “made in China” oko nas, verovatno bismo bili u šoku. Ali to nije moja namera danas.
Nekada su Evropljani provodili mesece na brodovima ne bi li došli do Kine i preneli nam ono što su tamo otkrili. Tada je sve odande bilo ekskluziva, jer mi ovde nismo znali ni za najosnovnije začine koji su nam danas potpuno domaći.
I baš ta gastronomska raznolikost je ono što je zapadni svet totalno osvojilo. Isprva polako, a u drugoj polovini prošlog veka nije bilo moguće zamisliti ni najzabačeniji grad na zapadnoj hemisferi koji nije imao bar nekoliko kineskih restorana.
Pratili smo i mi taj trend, tako da danas imamo više restorana koji služe ove dalekoistočne specijalitete. Jedan od njih u kojem sam čest gost je i kineski restoran DVA ŠTAPIĆA u Kneza Miloša 15. Ono što sam tamo nedavno otkrio je jedna posebna poslastica. Pohovani sladoled. Mislim da običan sladoled od vanile koji začine nečim, ispohuju i dodaju mu kokos. Mora se malo sačekati da bi se pripremilo, ali kada vam serviraju sigurni ste da se svaka sekunda čekanja totalno isplatila.
Da li je ovaj sladoled smišljen baš u Kini, nemam pojma, ali da će vam se dopasti ako ste pravi ljubitelj slatkiša, u to sam siguran.
Sve im je extra.Pun pogodak kineske hrane u nasem gradu.