Jedan od najužurbanijih i najprometnijih delova današnjeg Beograda je nezaobilazni Zeleni venac. Masa ljudi, galama od saobraćaja i žamor pijace su ono što ga karakteriše.
Na mestu današnje pijace, pre stotinak godina, je bila baruština napravljena od vode koja se slivala iz pravca današnjeg hotela Moskva. Kako je Beograd rastao, tadašnji gradski urbanisti su odlučili da je isuše i na tom mestu podignu pozorište. Sve je to i započeto, ali zbog podzemnih voda, neveštih majstora i inženjera taj projekat je propao i pozorište je kasnije napravljeno na današnjem Trgu Republike. Nakon tog fijaska, pijaca se gotovo sama nametnula, pa je tu ostala i do današnjih dana.
Na malo mesta je moguće osetiti duh te epohe, pa je baš zbog toga danas veoma teško pronaći autentične specijalitete i prostore koji su odoleli vremenu. U samom epicentru Zelenog venca, nalazi se poslastičarnica BUENO koja se izgleda bori da opstane i miriše na to vreme.
Totalno prirodna atmosfera, bez ikakvih nametnutih trendova je ono što osvoji na prvi pogled. Prostor u koji se dolazi da bi se uživalo u slatkišima. Obično i jednostavno. A slatkiši oni na koje smo gotovo zaboravili.
Kao veliki ljubitelj slatkog, ja ovde naručujem žito sa šlagom. I to na onaj starinski način. Ljubazno ti izmere količinu koju želiš i na to ti serviraju šlag. Zvuči lako, a opet je totalno retko. Koliko su ovakvi specijaliteti vredni, uvek mi potvde stranci koje dovedem ovde i prazna činija koju uvek ostavim.