Naša domaća tradiocionalna kuhinja je mešavina istorijskih okolnosti koje su je oblikovale. Najvećim delom je miks austrougarskog i turskog nasleđa sa lokalnim varijacijama. Taj spoj izrodio je nešto specifično i naše, pa je zato određene ukuse moguće doživeti samo ovde.
Srpska kuhinja se smatra jakom i začinjenom iz perspektive zapadnih gostiju, a karakteriše je velika prisutnost mesa, testa i mlečnih proizvoda. Veoma često gosti Beograda budu iznenađeni veličinom porcija kod nas, kao i količinom mesa u jednom obroku.
Kada se osvrnemo na mišljenja većine stručnjaka koji se bave ishranom dobićemo savet da je meso zdrav obrok ako se pripremi na pravi način. Roštilj kao nešto što smatramo domaćim je jedan od baš takvih načina.
Još jedan pravi način pripreme mesa sam probao danas u restoranu Strada Kitchen & Bar u Gramšijevoj br. 9 na Novom Beogradu. Mnogo je zahtevniji od običnog roštilja, ali u isti mah i neuporedivo ukusniji i sočniji. Satro kapama je lagano pečena teletina koja se polako peče satima, na poseban način servirana sa savršeno pripremljenim krompirom, spanaćem i povrćem.
Pun pogodak! I nutricionistički i hedonistički. Bilo bi super da postoji više ovakvih specijaliteta, koji zadovoljavaju obe kategorije. Užitak od početka do kraja koji istovremeno zadovoljava sva načela zdrave ishrane, a koji je totalno “made in Serbia”.