Onaj deo Beograda koji je nezaobilazan svakom poseticu je sigurno Vračar. Najviše zbog Svetosavskog hrama, ali, u poslednje vreme, i sve više zbog jake ponude dobrih restorana i prodavnica. Oni koji imaju više vremena i žele da bolje upoznaju ovaj zanimljiv beogradski kraj, trebalo bi da naprave jednu laganu šetnju u neko vreme kada je manje gužve i na taj način dožive Vračar.
Baš u jednoj od takvih šetnji i otkrivanju nekih lepih delova Vračara, put me je vodio u Lamartinovu ulicu. Čim sam se popeo od Bulevara oslobođenja i prošao Karađorđev park, naišao sam na totalno drugačiju energiju i smirenost koja nije karakteristična za Beograd.
Od samog početka ove ulice začaraće vas ostaci arhitekture nekog prošlog vremena i, ako ste dovoljno maštoviti, možete i sami zamisliti kako je to izgledalo nekada. Pravo mesto za opušteno i kreativno sanjarenje. Na kraju Lamartinove ulice, pre parka u kome se nalazi bista Alfonsu de Lamartinu, po kome je ulica i dobila ime, nalazi se šarmantni kvartovski lokal Egoiste Deli & Bistro savršen za uživanje posle jednog ovakvog lutanja.
Na prvi pogled totalno opuštena i domaća atmosfera. Pravo mesto za kafenisanje i druženje. Ona druženja kada poziranje nije potrebno. I baš tako i počinjemo… i uživamo. Od silne priče, smejanja i nenapadnog mirisa iz kuhinje, shvatam da se ovde može i klopati.
Analiziram meni i biram grilovani Ramstek sa pireom od celera, sosom od crvenog vina i kandiranim smokvama. Kažu nutricionisti da je meso sa pravim prilozima potpuno “zdrav” obrok, i ovog puta me to navodi na ovaj izbor. Ručak stiže i osvaja. I vizuelno i ukusom. Ono što nadopunjuje ceo užitak je i srednje pečen ramstek, pogođen tačno po mom ukusu.