Brašno, voda, šećer i jaja su verovatno u raznim kombinacijama sastojci mnogo, mnogo specijaliteta. I slanih i slatkih, i poznatih i nepoznatih. Jednostavno, svaki kutak planete ima nešto svoje posebno napravljeno od toga.
U tom kontekstu, Mediteran i ne bi trebao da bude prva asocijacija na te namirnice, ali izuzeci su uvek ono što čini priču zanimljivijom. Najveće grčko ostrvo Krit, poznato po bogatoj istoriji i kao turistička meka, krije baš jednu takvu priču. A pošto svaka dobra priča ima ljubav u osnovi, tako je i sa ovom.
Na Kritu postoje već duži niz godina palačinkarnice po kojima je ovo ostrvo prepoznatljivo. Imidž su izgradili kvalitetnom uslugom i dobrim ukusom. Baš ta kritska palačinkarnica je prešla granice ostrva i stigla u Beograd zahvaljujući ličnom i romantičnom grčko-srpskom odnosu.
Haris Craperia je rezultat te srpsko-grčke ljubavne priče. Dobro poznato mesto za sve istinske ljubitelje palačinki i manje popularnih vafli. To je bio razlog zašto smo se i mi uputili tamo. Naručili smo palačinku nazvanu po lokalu, kao specijalitet kuće. Vrlo brzo smo bili usluženi i gotovo ostali bez teksta kada smo videli njeno visočanstvo – Palačinku! Čokolada, banana, maline, samo su neki od sastojaka.
Porcija koja, u najmanju ruku, zadovoljava dve-tri vrlo gladne osobe, bila je naš zadatak. Nismo želeli da se previse mučimo, pa nam je ostatak ljubazno spakovan i moglo se u njemu uživati i sutra.
A sve je jednostavno počelo – od brašna, jaja i šećera.
Najbolje palačinke u poznatom delu univerzuma ❤️